Inspired by the French Riviera

Moden fra den Franske Riviera i 1930'erne

Sommerferie, riviera, strand, sommer og sol. Hvert år glæder vi os til sommeren og ferien.

I takt med at vi har fået de helt fantastiske 1930’er toppe fra The House of Foxy, introducerer vi dem med en historie om hvordan ferie, mode, solbadning og den franske riviera hænger sammen.


Stedet som blev skelsættende for bade- og strandmode var den franske riviera i 1920’erne og 1930’erne. I (alkohol-)forbudstidens i USA flokkedes rige amerikanere til Europa, og særligt til rivieraen hvor de både kunne feste og drikke! Men for at forstå hvordan den franske Côte d’Azure overhovedet blev så tillokkende skal vi lidt længere tilbage, oprindeligt var kysten nemlig ikke andet end en række små fisker landsbyer.

De royale opdager Côte d’Azure


Det begyndte nok med at det blev godt for de med luftvejslidelser, så som tuberkulose, at komme til den franske sydkyst. Det banede så vejen for at der i midten af det 19. århundrede, blev bygget en jernbanelinje, der forbandt den franske Côte d’Azure med resten af Europa. Med den blev også store hoteller og kasinoer etableret. Det skete i takt med at de rige og kongelige begyndte at strømme til fra hele kontinentet. 


I den franske rivieras tidlige dage var det navne som Dronning Victoria, tsar Alexander II, Napoleon III, Leopold II og prinsen af Wales (den fremtidige Edward VII) som var blandt Côte d'Azurs mange majestætiske turister. 


I mellemkrigsårene fulgte kunstnere, forfattere, kreative og kulturelle personligheder, så som F. Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway, Gertrude Stein, Cole Porter, Rudolph Valentino, Harpo Marx, Pablo Picasso og Coco Chanel.Coco Chanel ved rivieraen

Solbadning som mode opstod da kendisser som bl.a. Coco Chanel vendte tilbage til Paris med solbrun teint efter en sommer i sin Riviera-villa. Solbadning blev så populært, at man skabte de todelte badesæt for at kunne få mere sol på kroppen, forløberen for bikinien. Men ikke nok med det, man begyndte at bruge sololie for at få endnu mere sol. Sololierne havde også en særlig duft som man ligeledes tog med sig hjem, og gjorde så populær at man også ville have disse som duft. Solbadning var simpelthen den helt store dille.


Strandbukser – til kvinder! Og lette strandtoppe.

Moden på Rivieraen.

Mange ting faldt sammen, kvindernes stemmeret, frigørelsen fra korsettet, og sport som mode, betød nye og mere frie beklædningsgenstande. Det banede også vejen for de nye strandsæt. Livet skulle leves lettere end før, og her var stedet man kunne gøre det. 


Stilen var løse badekåbe agtige jakker/kjoler, bredbenede såkaldte ’pyjamas’ bukser og små soltoppe, tilhørende en stråhat til at give skygge. Faktisk hed outfittet slet og ret Beach Pyjamas ’Strand pyjamas’, måske kunne man endnu ikke forestille sig at man skulle kunne bruge den slags tøj andre steder end på ferie? Også kortere kjoler, og kjolebukser til fx at spille tennis i, blev populære.

Ferie ved lov

Samtidig skete der noget revolutionerende der indebar den arbejdende klasse. De fik nemlig i 1936 i Frankrig for første gang indført betalt ferie. Betalt ferie var en nyvunden luksus som i disse få første år inden krigen gerne blev brugt ved de franske kyster, her tog man gladelig den nye riviera stil til sig. Det blev pludselig også ’in’ at sole sig, og man tog også den nye strandmode til sig, så som bukser!

Alle de store designere gik med på moden; fra Coco Chanel, over Schiaparelli, Lanvin, Vionnet, Poiret og Jean Patou alle skabte disse sæt til deres rige klientel som promenerede på den franske solkyst. Hjemme gjorde de knap så velhavende dem kunsten efter, på symaskinen syede de de nye vovede sæt, som man nu kunne få mønstre til i de mange sy- og håndarbejdsmagasiner.Nye vintage Riviera toppe fra The House of Foxy

De skønne nye toppe fra The House of Foxy er netop inspireret af tiden og stilen på rivieraen i 30'erne. Toppene er velegnede til varme dage såvel som festlige aftner, og snittet gør dem perfekte til løssluppen fritid. I bedste 30'er stil bindes begge toppe i nakken med halterneck. Den ene med et bredere bånd som endda giver den lidt vandfaldseffekt foran, den anden med en snor, og en lille keyhole detalje. Den ene top har yderligere et skønt bindebånd til at justere taljen. Begge er lavet i den skønneste hør/viscose blanding, og har det såkaldte chevron mønster, striber der danner en pil, et meget populært art deco mønster, og noget man ser meget i 1930ernes modebillede.


De smukke striber skaber også en maritim følelse og de let støvede farver passer smukt i enhver vintage stils garderobe.

Product not found. Have you uploaded products to your store?

Vintage stils Riviera bukser - Beach Pyjamas


For det helt rigtige vintage look kan du vælge at bære de skønne nye toppe med en af de nyeste bestsellers fra The House of Foxy: riviera bukserne! De skønne bukser har ligesom vores andre vintage stils bukser brede ben, men de adskiller sig ved et bredt taljestykke som former et V fortil. Det skaber det perfekte 30'er look, også er det altså bare super flatterende.


Du kan også vælge at bære toppene med de skønne shorts, for et endnu mere sporty look.


Tørklæder i håret og turbaner på hovedet er også lige stilen. 

Du kan selvfølgelig style din nye riveria top på et utal af måder. Om du går linen ud med 30'er looket og de vidde riviera bukser, eller vælger at mixe og matche, med fx et par lækre højtaljede jeans, eller en pencil nederdel er helt op til dig. 

Ellers kom ned i butikken hvor vi gerne guider dig til lige netop fit riviera look.


Sommerhilsner 

Team Mondo Kaos


Læs tidligere Blogposts

The Seamstress Of Bloomsbury

The Seamstress of Bloomsbury, er så meget en del af Mondo Kaos at vi i daglig tale bruger ’kælenavnet’ Bloomsbury...

Vintage, Retro & Repro?

Når vi betegner vores tøj og kjoler som vintage, så er det jo ud fra at vores kunder omtaler tøjet sådan...

Vores Guide til Cocktailkjoler.

Her i Mondo Kaos har vi altid masser af kjoler, og derfor har vi selvfølgelig også masser af vintage inspirerede cocktailkjoler...