The story of the Trenchcoat

Trenchcoaten - fra herrefrakke til modeklassiker

Hvis du skulle vælge én frakke, hvilken ville det så være? Hos Mondo Kaos hersker der ingen tvivl, vi ville vælge trenchcoaten!


En klassisk vintage stils trenchcoat er en af de allermest populære frakker, og med god grund. Frakken er både vandafvisende og vindtæt, noget der er en fordel i Danmark, særligt i overgangssæsonerne.

Vi har netop fået de klassiske trenchcoats hjem i skønne farver, og synes det var på tide at skrive lidt om hvordan en frakke fra 1850’erne kom med i 1. verdens krig, og stadig i dag er et fashion statement. Og hvordan en klassisk herrebeklædningsgenstand kan høre hjemme i Mondo Kaos’ feminine univers.


Hvad kendetegner en klassisk vintage trenchcoat?


Vi ved alle sammen nogenlunde hvad der menes med en trenchcoat, men hvad er kendetegnene egentlig? 


En trenchcoat er som allerede nævnt en vind- og vandtæt frakke, også er den relativt lang og slutter et sted fra lige over knæene til midt på skinnebenet. I de fleste tilfælde er den dobbeltradet, dvs to rækker med knapper, det giver ekstra vindbeskyttelse foran hvor vi mærker mere kulde. Vi genkender også trenchcoaten ved dens reverskrave, som både kan stå åben til et V, eller lukkes til og så selvfølgelig bæltet. 


Netop bæltet giver trenchcoat frakken dens klassiske facon samtidig med at det gør den ideel også som kvindeovertøj, da den oprindelige mandefrakke kan transformeres til at passe de kvindelige former på en yderst elegant måde.

Den klassiske vintage trenchcoat

Trenchcoaten startede faktisk som en regnjakke. I starten af 1800 tallet opfandt Mackintosh tøj i et gummimateriale, og skabte regnfrakken, som dog havde den ulempe at man blev særdeles våd indefra, da huden ikke kunne ånde. Disse jakker kom altså ret hurtigt til at lugte meget dårligt. De vandafvisende frakker blev lige fra deres spæde start brugt i militæret.
Ideen blev videreudviklet og i 1853 lavede London herreskrædderen John Emary en vandtæt uldfrakke under navnet Aquascutum. 

I 1879 opfandt Thomas Burberry gabardine- stoffet. Det var vejrbestandig og åndbar uld-twill lavet af lanolinbelægning af de enkelte tråde og fibre snarere end hele stoffet. Burberrys gabardine-overtøj, ligesom Aquascutums, blev især populært blandt overklassens sportslige typer og opdagelsesrejsende: Da Sir Ernest Shackleton tog til Antarktis i 1907, bar han og hans besætning Burberrys gabardinefrakker.


Trenchcoaten fik sit navn i 1916. Da havde den været med til mange års militærtjeneste, og den var kommet med i 1. verdens krig (1914-1918). Navnet trenchcoat er dog misvisende i det trenchcoaten ikke blev brugt i skyttegravene, men af de højerestående officerer. I sympati med soldaterne begyndte civile at bære frakkerne under krigen som tegn på patriotisme.

Herfra blev frakken mere og mere populær, og da Hollywood begyndte at tage den i brug fik den endda et romantisk skær. Takket være formen, som nemt kunne justeres til at passe den kvindelige figur, gik der heller ikke længe før end at kvinder også tog trenchcoaten til sig.


Hollywood og trenchcoaten


Trenchcoaten fandt også vej til filmen og hittede stort i Hollywood. Den fik stjernestatus da den blev båret af de største skuespillere, både mænd og kvinder, i de store og berømte Hollywood film i perioden. Greta Garbo allerede i 1928 (i A Woman of Affairs), Marlene Dietrich i A Foreign Affair (1948), Katherine Hepburn i Keeper of the Flame (fra 1943) og selvfølgelig den mest berømte trenchcoat scene af dem alle: Audrey Hepburn i Breakfast at Tiffany’s.

Hollywood gav ikke bare Trenchcoaten ’glamour’- den blev også et symbol på stærke, farlige kvinder. Det at den oprindeligt var en maskulin beklædningsgenstand, gav filmstjernerne mere end en snert af forførelse og mystik.
 Audrey Hepburn genbrugte trenchcoaten i Charade, som netop også var en romantisk thriller. 


Derfra var der ikke langt til at trenchcoaten blev populær allevegne, fra hverdag til catwalk.


Skønne vintage stils trenchcoats i Mondo Kaos


Den fine klassiske trenchcoat i rød, bordeaux, navy og sort.

Vi har netop fået de skønne trenchcoats hjem i skønne klassiske farver. De smukke trenchcoats er i klassisk stil dobbeltradet, og kan både knappes helt op, til de køligere dage, eller stå åben med et smukt v-snit, og revers krave.

De traditionelt maskuline detaljer så som reverskrave, og de dobbeltradede knapper, bliver her smukke kontraster til en feminin timeglas figur.

Der er fine syninger ved barm og talje som giver frakken sin feminine karakter, og med bæltet kan man justere og highlighte taljen, så man får en smuk timeglasfigur.

I modsætning til en klassisk trenchcoat, har denne version skjulte lommer i siderne hvilket kun gør den endnu mere praktisk.

Derudover er denne trenchcoat lavet med extra vidde, så der er god plads til at have dine yndlings swingkjoler under den. Dermed er den også perfekt til cykelturen.

Som sagt passer dine skønne swingkjoler også under vores trenchcoats, og intet siger vintage stil som at have en herlig, fyldig petticoat under den smukke trenchcoat.


Hvordan styler jeg min vintage stils trenchcoat?


Hvis du har lyst til at style din trenchcoat endnu mere i vintage stilen, kan du farvekoordinere fx. sko, baret,turban eller hårblomst med den fine trenchcoat. Du kan også style din trenchcoat med fx. en flot broche som med det samme giver den et smukt vintage udtryk.

Eller brug den gode kombination af rød og sort/ rød og navy. Med fx. røde sko og læbestift til din mørke frakke, det samler looket. 


Kom forbi og prøv vores skønne trenchcoats i butikken, så kan vi hjælpe dig med at style den lige så den passer dig.


Forårshilsner,

Team Mondo Kaos

Læs tidligere Blogposts

The Seamstress Of Bloomsbury

The Seamstress of Bloomsbury, er så meget en del af Mondo Kaos at vi i daglig tale bruger ’kælenavnet’ Bloomsbury...

Vintage, Retro & Repro?

Når vi betegner vores tøj og kjoler som vintage, så er det jo ud fra at vores kunder omtaler tøjet sådan...

Vores Guide til Cocktailkjoler.

Her i Mondo Kaos har vi altid masser af kjoler, og derfor har vi selvfølgelig også masser af vintage inspirerede cocktailkjoler...